Gerechten die je echt moet eten in België zijn Vlaamse frieten, wafels, mosselen met friet, Belgische chocolade, stoofvlees, waterzooi, garnaalkroketten en Luikse balletjes.
Een bekend gerecht zijn Vlaamse frieten, traditioneel gebakken in rundvet waardoor ze een krokante textuur ontwikkelen en doorgaans geserveerd met mayonaise.Frietkraam Maison Antoine in Brussel staat bekend om zijn traditionele frieten; een portie frieten kost hier gemiddeld tussen €3,00 en €4,50,vergelijkbaar met Bram Ladage in Nederland waarbij een portie vanaf €3,00 kost.
Mosselen met friet, bereid als “Moules-frites”, zijn bijzonder populair aan de Belgische kust, specifiek in Oostende en Brugge.Restaurant Chez Léon in Brussel serveert dit gerecht voor ongeveer €26,50 per portie (juni 2023 prijzen), terwijl vergelijkbaar restaurant Mossel en Gin in Amsterdam mosselen aanbiedt vanaf €25,00 per portie.
Belgische wafels bestaan uit twee hoofdvarianten: Brusselse wafels met een luchtige structuur en rechthoekige vorm, en Luikse wafels met gekarameliseerde suiker en een compactere structuur. Bij Wafelhuis Van Hecke in Antwerpen kost de Luikse wafel €3,00 en de Brusselse wafel €4,00, vergelijkbaar met wafelwinkel Amsterdam Stroopwafel die wafels aanbiedt vanaf €3,50.
belgische chocolade geniet internationale bekendheid dankzij producenten zoals Neuhaus, Godiva en Leonidas. Een doos pralines van 500 gram bij Neuhaus kost ongeveer €35,00, wat iets duurder is dan bijvoorbeeld Zwitserse chocolade van Lindt (€28,00 per 500 gram in dezelfde periode, zomer 2023).
Stoofvlees of “carbonade flamande” wordt traditioneel bereid met Belgisch bruin bier en mosterd. Bij restaurant De Vlaamsche Pot in Brugge kost een portie stoofvlees met frieten circa €23,00,vergelijkbaar met Nederlandse brasserie ‘t ogenblik in Haarlem (€22,50 per portie).
Waterzooi is typisch Gents; dit gerecht kan bereid worden met vis of kip, groenten en kruiden, afgewerkt met room. Bij restaurant ‘t Klokhuys in Gent kost Gentse waterzooi met kip €22,00 per bord, vergelijkbaar in prijs met het typisch Nederlandse visgerecht ‘Hollandse Nieuwe’ haring die bij schmidt Zeevis in Rotterdam rond €3,75 per stuk kost.
Garnaalkroketten zijn lokale specialiteiten langs Belgische kustplaatsen zoals Knokke en Oostende. Bij de bekende viszaak De Oesterput in Blankenberge betaal je gemiddeld €16,50 voor twee garnaalkroketten, vergelijkbaar met visrestaurant Simonis aan de Scheveningse haven in Nederland (€17,00 voor vergelijkbare portie kroketten).
Luikse balletjes zijn gehaktballen bereid met Luikse stroop, appelstroop en bier, geserveerd met frieten of puree. Bij typisch Luiks restaurant Café lequet in Luik betaalt u ongeveer €14,00 voor een portie Luikse balletjes,terwijl een vergelijkbaar nationaal gerecht,Zweedse gehaktballetjes in Stockholm bij restaurant Meatballs for the People ongeveer €18,00 kost (2023 prijzen).