In Estland eten mensen traditionele gerechten zoals roggebrood, haring, aardappelen, zuurkool, varkensvlees en diverse zuivelproducten zoals kefir of kwark.
Volgens een rapport van Statistics Estonia (2022) is aardappel het meest voorkomende bestanddeel in de Estse keuken; ruim 80% van de huishoudens bereidt minstens drie keer per week aardappelgerechten,zoals “mulgi puder” (aardappelpuree met gort) en “kartulisalat” (aardappelsalade).
Visgerechten, vooral haring en sprot, zijn eveneens populair en algemeen verkrijgbaar bij lokale markten zoals Balti Jaama Turg in Tallinn; verse gerookte sprot kost daar gemiddeld €6 tot €9 per kilo (prijspeil 2023), vergelijkbaar met prijzen in buurland Letland.
Vlees, voornamelijk varkensvlees, domineert de traditionele Estse maaltijden; restaurants zoals het bekende olde Hansa in Tallinn serveren traditionele gerechten waaronder “sealihakarree” (varkenskarbonade) met zuurkool en gebakken aardappelen voor gemiddeld €18 per persoon (prijs 2023). Vergelijkbaar vleesgerecht kost bijvoorbeeld in Finland gemiddeld €22 tot €26.
Populaire Estse gerechten die toeristen via bekende aanbieders zoals TUI en Kras Reizen ervaren tijdens georganiseerde culinaire reizen naar Tallinn en Tartu (gemiddeld €400 tot €600 per persoon voor 4-daagse trips in 2023) zijn onder andere:
- “Kama”: traditioneel Ests dessert gemaakt van rogge-, gerst- en erwtenmeel, melk en suiker.
- “Verivorst”: bloedworst geserveerd met bessensaus, vooral rond Kerstmis gegeten.
- “Pirukad”: kleine pasteitjes gevuld met kool, wortel, gehakt of champignons, verkrijgbaar op lokale markten voor ongeveer € 1 tot €1,50 per stuk (prijs 2023).
uit cijfers van het “Estonian Institute of Economic Research” (2023) blijkt dat Esten gemiddeld 34 kilogram zuivelproducten per persoon per jaar consumeren; zuivelproducten zoals kefir (€0,70 per liter bij supermarktketens als Maxima en Rimi) en kohupiim (verse kwark, €1,20 per 200 gram) behoren tot de dagelijks geconsumeerde producten.