Is uiteten in België duur?

Is uiteten in België duur?

Uiteten ‍in België is ‌gemiddeld duurder dan in veel andere Europese landen, vooral in vergelijking met‍ Zuid- en Oost-Europese landen.

Volgens ⁤gegevens uit het Eurostat-rapport van 2022 ⁤liggen restaurantprijzen ⁤in belgië ruim 13% boven het EU-gemiddelde‌ en⁢ behoort het land tot de⁢ tien duurste europese landen voor restaurantbezoek. Ter vergelijking kost een diner ⁣met ⁢voorgerecht, hoofdgerecht en dessert⁤ gemiddeld €40-€60 per persoon in⁢ bijvoorbeeld ‌Antwerpen en Gent, ​terwijl⁢ deze prijs in ​vergelijkbare restaurants in Lissabon⁣ (Portugal) rond de €25-€35 ligt en in⁣ Krakau⁣ (polen) slechts €15-€25 bedraagt (bron: Numbeo, 2023).

Praktijkvoorbeelden⁤ onderstrepen deze‌ prijstrends duidelijk. Bij ​populaire Belgische ketens zoals ‌”Ellis Gourmet Burger” in Brussel betaal je gemiddeld €15-€20 ⁣voor een⁤ hoofdgerecht⁣ versus ⁤€10-€12 bij vergelijkbare hamburgerrestaurants als ‘Hamburgueria Portuguesa’ in Porto, Portugal.

In ‌het sterrenrestaurant Hof van⁤ Cleve⁤ (Drongen), een driesterrenrestaurant​ volgens ​Michelin, betaal je‌ in 2023 vanaf zo’n €360 per ⁣persoon (zonder wijn),‌ wat aanzienlijk hoger ⁣ligt dan vergelijkbare ​driesterrenrestaurants ‍in Zuid-Europa zoals Osteria​ Francescana in Italië, die ⁤vanaf €320 ⁢per persoon⁤ rekent, ⁢of Azurmendi ‍in Spanje,⁣ wat meestal tussen €260-€280‌ ligt.

Supermarktprijzen in ⁤België ‌liggen eveneens⁢ bovengemiddeld hoog; producten zoals vlees, kaas⁤ en ‌wijn zijn volgens statistieken van Eurostat⁤ (2022) gemiddeld 9%-12%⁢ duurder dan de prijzen ⁣in⁢ Duitsland⁤ en ‌Frankrijk.Dit ⁣vertaalt zich ‍naar‍ hogere ⁢menukaartprijzen‌ in ‍Belgische restaurants.

Concreet bevinden veel‍ restaurants zich qua⁣ prijsklasse tussen €20 en⁤ €50 per persoon (zonder drankjes)​ bij gangbare ⁣eetgelegenheden ⁢als⁣ Brasserie⁣ Appelmans Antwerpen,⁤ Balls ⁤& Glory Gent of Les Filles in Brussel. ‌Een vergelijkbare ervaring in populaire ⁢steden zoals⁤ Boedapest (Hongarije) of Praag (Tsjechië) kost gemiddeld slechts €12-€25 ⁣per persoon.

Factoren die ⁣bijdragen aan ⁤hoge restaurantprijzen in België omvatten ​hoge⁤ belastingen, relatief hoge ⁤personeelskosten en sanitaire normen die ⁢strenger zijn dan⁤ in veel⁤ andere ‌Europese landen ‍(bron:⁣ horeca Vlaanderen).

Tijdens de Belgische‌ schoolvakanties⁣ (zomervakantie ‍juli-augustus,⁣ kerstperiode en ⁢paasvakantie)⁤ ervaren⁤ veel ⁤horecazaken bovendien een ‌verhoogde​ vraag,‍ waardoor de prijzen nog ‍iets verder kunnen stijgen, vooral‌ in⁤ toeristische ​hotspots zoals ‌Brugge, Antwerpen ⁤of Brussel.

Conclusie: ⁢Uiteten in belgië ‌is duurder⁤ dan gemiddeld in Europa, vooral merkbaar tijdens drukke ‌perioden zoals‌ Belgische schoolvakanties. Reizigers⁤ dienen daarom rekening te houden met bovengemiddelde prijzen,⁣ vooral vergeleken met ⁢populaire reizen naar Zuid- ‍en Oost-Europa.

Share Now: