Uiteten in België is gemiddeld duurder dan in veel andere Europese landen, vooral in vergelijking met Zuid- en Oost-Europese landen.
Volgens gegevens uit het Eurostat-rapport van 2022 liggen restaurantprijzen in belgië ruim 13% boven het EU-gemiddelde en behoort het land tot de tien duurste europese landen voor restaurantbezoek. Ter vergelijking kost een diner met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert gemiddeld €40-€60 per persoon in bijvoorbeeld Antwerpen en Gent, terwijl deze prijs in vergelijkbare restaurants in Lissabon (Portugal) rond de €25-€35 ligt en in Krakau (polen) slechts €15-€25 bedraagt (bron: Numbeo, 2023).
Praktijkvoorbeelden onderstrepen deze prijstrends duidelijk. Bij populaire Belgische ketens zoals ”Ellis Gourmet Burger” in Brussel betaal je gemiddeld €15-€20 voor een hoofdgerecht versus €10-€12 bij vergelijkbare hamburgerrestaurants als ‘Hamburgueria Portuguesa’ in Porto, Portugal.
In het sterrenrestaurant Hof van Cleve (Drongen), een driesterrenrestaurant volgens Michelin, betaal je in 2023 vanaf zo’n €360 per persoon (zonder wijn), wat aanzienlijk hoger ligt dan vergelijkbare driesterrenrestaurants in Zuid-Europa zoals Osteria Francescana in Italië, die vanaf €320 per persoon rekent, of Azurmendi in Spanje, wat meestal tussen €260-€280 ligt.
Supermarktprijzen in België liggen eveneens bovengemiddeld hoog; producten zoals vlees, kaas en wijn zijn volgens statistieken van Eurostat (2022) gemiddeld 9%-12% duurder dan de prijzen in Duitsland en Frankrijk.Dit vertaalt zich naar hogere menukaartprijzen in Belgische restaurants.
Concreet bevinden veel restaurants zich qua prijsklasse tussen €20 en €50 per persoon (zonder drankjes) bij gangbare eetgelegenheden als Brasserie Appelmans Antwerpen, Balls & Glory Gent of Les Filles in Brussel. Een vergelijkbare ervaring in populaire steden zoals Boedapest (Hongarije) of Praag (Tsjechië) kost gemiddeld slechts €12-€25 per persoon.
Factoren die bijdragen aan hoge restaurantprijzen in België omvatten hoge belastingen, relatief hoge personeelskosten en sanitaire normen die strenger zijn dan in veel andere Europese landen (bron: horeca Vlaanderen).
Tijdens de Belgische schoolvakanties (zomervakantie juli-augustus, kerstperiode en paasvakantie) ervaren veel horecazaken bovendien een verhoogde vraag, waardoor de prijzen nog iets verder kunnen stijgen, vooral in toeristische hotspots zoals Brugge, Antwerpen of Brussel.
Conclusie: Uiteten in belgië is duurder dan gemiddeld in Europa, vooral merkbaar tijdens drukke perioden zoals Belgische schoolvakanties. Reizigers dienen daarom rekening te houden met bovengemiddelde prijzen, vooral vergeleken met populaire reizen naar Zuid- en Oost-Europa.