Schoolvakanties in Spanje

Schoolvakanties in Spanje

1. Een rondleiding door het Spaanse schooljaar

Spanje, bekend om zijn levendige cultuur en zonnige klimaat, biedt een schoolkalender die verweven is met traditionele feesten en lokale gebruiken. Het Spaanse schooljaar begint in september en eindigt in juni, met drie belangrijke vakantieperioden en meerdere nationale en regionale feestdagen tussendoor. In deze inleiding bekijken we de algemene structuur van het Spaanse educatieve systeem en hoe de vakanties zijn gepland om leerlingen te voorzien van rust en familietijd.

2. Navidad: Winterfeesten en familie

De kerstvakantie, of ‘Navidad’, in Spanje is een bijzondere tijd waarin de nadruk ligt op familie, traditie en feestelijkheden. Scholen sluiten meestal twee weken rond Kerstmis en Nieuwjaar, waardoor families samenkomen om te genieten van uitgebreide maaltijden, religieuze processies en de vreugde van de feestdagen. Het is een tijd van rust, maar ook van grote vieringen, met straten die fonkelen van de kerstverlichting en pleinen die gevuld zijn met markten en levendige activiteiten.

3. Semana Santa: Voorjaarsverlof met traditie

‘Semana Santa’, de Heilige Week voor Pasen, is een van de meest ceremoniële en emotioneel beladen vakanties in Spanje. Gedurende deze week, die meestal in maart of april valt, sluiten scholen hun deuren om studenten en hun families de kans te geven deel te nemen aan de eeuwenoude rituelen en processies die in het hele land plaatsvinden. Deze periode wordt gekenmerkt door haar indrukwekkende parades, religieuze fervor en de algemene spirit van vernieuwing die de lente met zich meebrengt.

4. Verano: De grote uittocht naar zon en strand

De zomervakantie, ‘Verano’, in Spanje start eind juni en duurt tot begin september. Tijdens deze lange, warme maanden, trekken Spaanse gezinnen massaal naar de kust of het platteland om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Scholen gebruiken deze periode om op te knappen en voor te bereiden voor het nieuwe schooljaar, terwijl leerlingen en docenten een uitgebreide pauze nemen van de academische routine om te genieten van alles wat de Spaanse zomer te bieden heeft.

5. Puente-dagen: De Brug naar ontspanning

In Spanje zijn de zogenaamde ‘puente’ (brug) dagen populair. Deze dagen ontstaan wanneer een feestdag op dinsdag of donderdag valt, en scholen en bedrijven besluiten ook de maandag of vrijdag vrij te nemen, waardoor een lang weekend ontstaat. Voor scholen biedt dit leerlingen en leraren extra tijd om uit te rusten of kleine uitstapjes te maken met familie, zonder dat er een officiële vakantieperiode aan te pas komt. Deze ‘brugdagen’ zijn een slimme manier om het meeste uit de nationale kalender te halen.

6. Día de la Hispanidad: Nationale trots en vrije dagen

De ‘Día de la Hispanidad’ of Spaanse Nationale Feestdag op 12 oktober is een andere belangrijke vrije dag in het Spaanse schooljaar. Het markeert de ontdekking van Amerika door Columbus en wordt gevierd met militaire parades en culturele evenementen door het hele land. Scholen zijn gesloten, en gezinnen gebruiken deze dag om samen te zijn en deel te nemen aan de festiviteiten die nationale trots en erfgoed vieren.

7. Autonome verschillen: Regionale vakantievarianten

Spanje’s autonome gemeenschappen hebben de vrijheid om hun eigen schoolkalenders te bepalen, wat betekent dat vakantiedata kunnen variëren afhankelijk van de regio. Deze aanpak respecteert lokale tradities en feestdagen, waardoor bijvoorbeeld Catalonië, Andalusië en Galicië hun eigen specifieke ‘fiestas’ en pauzes kunnen hebben. Deze regionale nuances zorgen ervoor dat de schoolvakanties in Spanje niet alleen een tijd zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor culturele expressie en educatie buiten het klaslokaal.

Share Now:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je je voor onze nieuwsbrieven